Mit kell tudni a matek érettségiről?

Archívum

Kategória

Mit kell tudni a matek érettségiről?

A matematika kötelező érettségi tantárgy, ahol lehetőséged van választani, hogy közép vagy emelt szinten szeretnéd letenni. Az emelt es a közép szintű érettségi közötti legfontosabb különbségek a feladatok mennyisége, a feladatok nehézsége valamint, hogy emelt szinten írásbeli és szóbeli vizsga is van, míg középszinten első sorban csak írásbeli.

Középszint:

 

Az írásbeli: 

Időtartam: 180 perc (45 + 135)

Elérhető pont: 100 pont

Segédeszközök: Négyjegyű Függvénytábla, Számológép, Vonalzó, Körző, Szögmérő, Toll, Ceruza

Felépítés:

A vizsga két jól elkülöníthető részből áll.

I. rész (45 perc, 30 pont)

12 feladattal találkozhattok itt, amelyek helyes megoldásához leginkább az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismerete szükséges. A feladatokat tetszőleges sorrendben oldhatjátok meg, és a legtöbb esetben a feladat megoldásához nem szükséges levezetés, csak a végeredmény, amelyet egyértelműen kell jeleznetek a rendelkezésetekre álló téglalapban. A 45 perc leteltével az I. részt beszedik, ezt követően módosításra nincs lehetőségetek.

II. rész (135 perc, 70 pont)

A második rész további két egységre bontható.

2A – Az itt található 3 feladat megoldása kötelező.

2B – Az itt található három feladat közül a számotokra két legszimpatikusabb feladatot kell megoldanotok. Amelyik feladatot nem választjátok, azt semmiképp se felejtsétek el jelezni az erre megadott helyen! Ne játszatok arra, hogy mind a hármat megoldjátok, és a kettő legjobbat értékelik, egyértelműen jelezzétek, hogy melyik feladatot nem kívánjátok értékelésre beadni, más különben az utolsó feladat számít a kihagyott feladatnak!

Fontos, hogy az első résszel ellentétben itt minden egyes lépését rögzítenetek kell a gondolatmeneteteknek, mindenképp törekedjetek arra, hogy a lényegesebb résszámítások nyomon követhetőek legyenek, hiszen a pontok jelentős része a levezetésre jár. Tehát nem kell kétségbe esni, ha a végeredmény nem jön ki, hiszen részpontok is szerezhetőek a második részben!  Több megoldási próbálkozásnál egyértelműen jelöljétek, hogy melyiket gondoljátok helyesnek!

 

A szóbeli:

Szóbeli vizsgán csak azon tanulók vehetnek részt, akiknek nem sikerült elérni az elégséges minősítést. A vizsgán összesen 50 pont érhető el.

A végső értékelés: Szóbeli + írásbeli vizsga pontszáma.

 

Emelt szint:

 

Az írásbeli:

Időtartam: 240 perc

Elérhető pont: 115 pont

Segédeszközök: Négyjegyű Függvénytábla, Számológép, Vonalzó, Körző, Szögmérő, Toll, Ceruza

Felépítés: A vizsga 2 részből áll, melyek azonban időben nem elkülönítendők.

I. rész (51 pont)

Az itt található négy feladat megoldása kötelező.

II. rész (64 pont)

Az itt található öt feladat közül a számotokra legszimpatikusabb négy feladatot kell megoldanotok. Amelyik feladatot nem választjátok, azt semmiképp se felejtsétek el jelezni a megadott helyen. Még véletlenül se játszatok arra, hogy mind az ötöt megoldjátok, és a négy legjobbat értékelik! Egyértelműen jelezzétek, hogy melyik feladatot nem kívánjatok értékelésre beadni, más különben az utolsó feladatot számítják a kihagyott feladatnak!

Fontos, hogy minden egyes lépését rögzítenetek kell a gondolatmeneteteknek, mindenképp törekedjetek arra, hogy a lényegesebb résszámítások nyomon követhetőek legyenek, hiszen a pontok jelentős része a levezetésre jár. Tehát ne essetek kétségbe, ha a végeredmény nem jön ki, hiszen részpontok is szerezhetőek a második részben! ? Több megoldási próbálkozásnál egyértelműen jelöljétek, hogy melyiket gondoljátok helyesnek!

 

A szóbeli:

Elérhető pont: 35 pont

Segédeszközök: Képlettár, Számológép, Körző, Vonalzó, Szögmérő, Toll, Ceruza

Felépítés:

A feleletben feltétlenül szerepelniük kell az alábbi részleteknek:

  • egy, a témához tartozó, a vizsgázó választása szerinti definíció pontos kimondása;
  • egy, a témához tartozó, a vizsgázó választása szerinti tétel pontos kimondása és bizonyítása;
  • a kitűzött feladat megoldása;
  • a téma matematikán belüli vagy azon kívüli alkalmazása (több alkalmazás felsorolása, vagy egy részletesebb kifejtése).

Értékelés

Pontok:

Középszint:

Összesen elérhető pontszám: 100 pont

I. rész: 30 pont

II. rész: 70 pont (36 + 34)

Emelt szint:

Összesen elérhető pontszám: 150 pont

Írásbeli vizsga: 115 pont (51 + 64)

Szóbeli vizsga: 35 pont

 

Érdemjegy:

 

középszint:

jeles (5) 80%-

jó (4) 60% – 79%

közepes (3) 40% – 59%

elégséges (2) 25% – 39%

elégtelen (1) 0% – 24%

 

emelt szint:

jeles (5) 60%-

jó (4) 47% – 59%

közepes (3) 33% – 46%

elégséges (2) 20% – 32%

elégtelen (1) 0% – 19%

 

Megjegyzés:

* Az elégséges érdemjegy megszerzéséhez nem elegendő elérni összesen 25 % – ot, külön az írásbeli vizsgán min. 12 % – os eredményt kell elérni.

** Az elégséges érdemjegy megszerzéséhez nem elegendő elérni összesen 20 % -ot, írásbeli illetve szóbeli vizsgán is el kell érni külön 10 – 10 % -ot.

Sikeres felkészülést kíván az erettsegid.hu csapata!