Érettségi tippek – írásbeli

Archívum

Kategória

Érettségi tippek – írásbeli

Ha az ember arra adja a fejét, hogy az érettségihez tippeket adjon, nehéz helyzetben van. Hol lehet, hol érdemes elkezdeni az egészet? Ebben a cikkben érettségi tippeket fogalmazunk meg Neked.

ELHATÁROZÁS, MOTIVÁCIÓ Az első lépéshez időben észbe kell kapni. Legyen egy elhatározásod, legyen, amit véghez viszel. Sokan vannak a kortársaid, lehet Te is közéjük tartozol, akik azt mondják, lesz ami lesz, nem akarok magammal mit kezdeni. Ezt nagyon gyorsan felejtsd el, így nem lehet, nem érdemes nekilátni az érettséginek. Tűzz ki egy célt magad elé, egy olyan célt, ami motiválni fog. Ha elég határozott ember vagy, elég lesz az, hogy “jeles érettségit írok”. Sokaknak ennél több fog kelleni: be akarok jutni ‘xy’ egyetemre. Ez lesz a Te célod, ez fog motiválni az érettségi alatt. Ha megvan a cél, hozzá lehet látni a felkészülésnek, szépen, lassan, sorjában mindent.

SOHA NE MONDD, HOGY SOK IDŐM VAN, RÁÉREK MÉG. Az utóbbi mondatot nagyon gyorsan felejtsd el. Bevallom őszintén, én kétszer is ebbe a hibába estem. (Kétszer -> első körben nem vettek fel arra a jogi karra amelyre feltétlenül be szerettem volna jutni így ismétlő érettségi vizsgát is tettem egy évre a rendes érettségire.) Az ember hajlamos elkényelmesedni akár mennyire szorgalmas, ám hidd el, nem vezet jóra. Sokszor még az sem segít, ha tudatosan figyelsz arra, hogy nem szabad elcsúsznod az idővel, hiszen sokszor a tanulásnál érdekesebb a Facebook, a haverok, stb. Fontos azonban, ha időben elkezded a felkészülést akkor napi kevés tanulással (1-2 óra) jut mindenre időd és még az érettségid is kiváló lesz. Viszont ha elcsúszol, akkor 1-2-3 hét az életedből csak a tanulásról fog szólni, és nem a pihenésről.

Mit ajánlok? Oszd be a tanulnivalót. Gondolok itt most egyaránt a szóbeli és az írásbeli érettségi felkészülésre is. csinálj egy beosztást, hogy melyik nap melyik témaköröket ismétled át az írásbelire, melyik feladatokat oldod meg hozzá. (Erről az érettségi tippek sorozat későbbi részeiben bővebben olvashatsz!) A szóbeli érettségi felkészülésnél is érdemes egy beosztást készítened, melyik nap melyik tantárgy melyik tételeit tanulod meg, s így biztosan nem fog a tanulnivaló a nyakadba szakadni!

Kész a beosztásod? Szuper! Akkor kezdjük az elején: az írásbeli érettségi felkészülésnél. Mit és hogyan csinálj? Azonnal kiderül.

ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI Sokan lenézik az írásbeli érettségit a diákok körében, ez nyílt titok. “Minek rá készülni, amúgy sem lehet…” Azért ez így ne teljesen igaz. Ha gyorsan végiggondolod, igen nagy súlya van az írásbeli érettségi eredményednek. S hiába tanultad végig a 4-5 évet, bizony készülni kell az írásbeli megmérettetésre is. Az írásbeli érettségire történő felkészülés legegyszerűbb módja, ha megoldod az előző évekből származó érettségi feladatokat. Így bizony, az összeset. Szerencsére rengeteg feladat összegyűlt már, így van miből gyakorolnod. Gondold el, akik 2006. májusában érettségiztek, mindösszesen két előző feladatsorból tudtak gyakorolni. Éppen ezért ne hangoljon le, inkább motiváljon, hogy van miből gyakorolnod. Oldalunkon kattints az Érettségi feladatsorok menüre, s máris böngészheted az előző évekből származó érettségi feladatokat évenkénti és szintenkénti bontásban is! Itt az érettségi feladatsorok nem csak évenként, hanem TANTÁRGYI bontásban is elérhetőek! Ez szuper jó lehetőség, hiszen még kevesebb idő alatt tudsz egy adott tantárgy érettségijére felkészülni!

Ha eljutottál az imént említett oldalakig, nincs más dolgod, mint kinyomtatni a feladatokat. Én javaslom, hogy válasszátok a két oldal per lap funkciót, s hagyjátok ki a nyomtatásból az üres oldalakat. Történelemből, ahol esszét is kell írni, javaslom, hogy ahogy ismétled az anyagot, úgy írd meg az esszéket az előző évekből. Javításnál pedig legyél szigorú magaddal szemben, s a megoldókulcs alapján javítsd a megoldott érettségi feladatodat. Egyébként ha megkéred a szaktanárodat, ő is biztosan szívesen átnézi neked a feladatokat. Nagyon fontos még, hogy a gyakorlásnál figyelj az időtényezőre. Az elején nem baj, ha megcsúszol, de a későbbiekben érdemes már figyelni arra, hogy ne lépd át a megadott keretet. (Ez középszinten leginkább a magyar szövegértésre vonatkozik.) Egyébként az érettségiről elmondható, hogy elegendő időt kapsz a megoldásra!