Hány ponttal tudtok bekerülni az egyetemre, főiskolára a 2020-as felvételin? Cikkünkben kifejtjük az alap-, mester- és felsőoktatási szakképzések szabályait, legfontosabb tudnivalóit.

Archívum

Kategória

Hány ponttal tudtok bekerülni az egyetemre, főiskolára a 2020-as felvételin? Cikkünkben kifejtjük az alap-, mester- és felsőoktatási szakképzések szabályait, legfontosabb tudnivalóit.

Előreláthatólag 2020. január 23-án fogják meghúzni a keresztféléves felvételit ponthatárait, a minimum ponthatárok pedig a következők szerint alakulnak: az összes képzésfajtán meghatároznak egy konkrét ponthatárt, de ez bizonyos szakok esetében jóval magasabb is lehet. Magasabb ponthatár akkor alakul ki, ha a felvehető létszámnál többen jelentkeznek és a jelentkezők között rangsorolni kell, ennek megfelelően a végleges ponthatár akár a maximálisan elérhető 500 pontot is megközelítheti.

 

Alapképzések

Az alap- és az osztatlan képzéseken egyaránt továbbra is 280 a minimális ponthatár. Azonban azt fontos tudni, hogy ebbe a ponthatárba nem minden számítható bele. A versenyeredmények, a hátrányos helyzet vagy a gyermekgondozás címen adható pontok nélkül kell, hogy a felvételizők elérjék ezt a pontot. Minden más, vagyis az emelt szintű érettségi, a nyelvvizsga és az OKJ-s végzettségért kapható többletpont pedig beszámítható.

 

Felsőoktatási szakképzések

A felsőoktatási szakképzéseken már eltérő a minimumponthatár, jelenleg 240 a limit, ezt pedig az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, ám más jogcímen kapható többletpontok nélkül kell elérni.

 

Mesterképzések

A mesterképzéseken már egészen más a felvételi pontozási rendszer. Az ilyen típusú képzések esetén 50 a minimumponthatár, maximum 100-at érhettek el. Ebből egységesen 10 pontot kaphattok esélyegyenlőség alapján: vagyis hátrányos helyzetért, fogyatékosságért, gyermekgondozásért ennyit kaphattok. A további szabályok eltérhetnek intézményenként.

Az Oktatási Hivatal minden jelentkező esetében besorolási döntést hoz majd, erről levelet kapnak majd a sikeres felvételizők legkésőbb 2020. január 25-ig. Ezt követi majd az úgynevezett felvételi döntés, amely már az adott intézménytől fog érkezni a felvett hallgatók számára, ebben már benne lesznek a beiratkozás helyéről, idejéről és az ezzel összefüggő teendők is – írja a Felvi.

 

Hogyan tovább 2020-tól?

Mivel a legújabb kormányzati döntés szerint már nem kötelező a kötelező középfokú nyelvvizsga a 2020-as általános felvételi jelentkezéshez, így a felvételi követelmények a következőkre módosultak: jövőre az általános felvételin az kerülhet be egyetemre, főiskolára – az adott szaknak megfelelő ponthatárok elérése mellett -, aki legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tett, vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel rendelkezik.

A minimumponthatár pedig továbbra is 280 pont marad ezeken a képzéseken. További jó hír, hogy már az első emelt szintű vizsgáért is járni fog az 50 pluszpont, abban az esetben, ha legalább 45 százalékos eredményt értek el, vagyis a minimum ponthatárba ugyanúgy beszámítható lesz ez a pont is.