HIVATALOS: csak az írásbeli érettségiket tartják meg idén

Archívum

Kategória

HIVATALOS: csak az írásbeli érettségiket tartják meg idén

Ahogyan számíthattunk rá, a megszokottól eltérően zajlanak majd a 2020-as érettségik. Itt vannak a részletek.

Úgy látszik a kormány most látta elékezettnek az időt és bejelentették:

A 2020-as érettségiket nem a korábban megszokott rendben tartják majd: csak írásbeli érettségiket szerveznek idén.

Tegnap döntött a kormány az érettségivel kapcsolatban is, tájékoztatott Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kiemelte, szóbeli vizsgákra csak ott kerülhet sor, ahol a középszintű vizsga ezt megköveteli. Azaz a szóbeli csak azon tárgyaknál lehet, ahol nincs lehetőség írásbelit tartani, ez 3178 diákot érint.Az előrehozott érettségikkel kapcsolatban azt mondta Gulyás Gergely, hogy idén a vizsgákat nem tartják meg. Idén ugyanis kizárlóag azokat a vizsgákat szervezik meg, ahol erre a jelentkezőknek szüksége van a felvételi miatt – előrehozott vagy szintemelő vizsgák nem lesznek.

A megszervezéssel kapcsolatban elmondta, csak 10 fő lehet egy teremben, a másfél méteres távolságot tartani kell, azonban a vizsgák az eredeti időpontban, május 4-én kezdődnek. A helyzet miatt senkinek nem kötelező vizsgázni – közölte-, aki nem jelenik meg most, az ősszel vizsgázhat, viszont kiesik az idei felvételiből. Az OKJ-s szakmai vizsgákról is szó esett, a szakmai vizsgákról az Innovációs és Technológiai Minisztérium ad majd tájékoztatást.

Az élő sajtótájékoztatót itt nézhetitek:

Maruzsa Zoltán Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési államtitkár egy hete a sajtótájékoztatón bejelentette: az oktatási akciócsoport foglakozott az érettségi kérdésével, javaslatuk pedig az, hogy az érettségit úgy kell megszervezni, hogy a járványügyi helyzetnek és a felvételinek is megfeleljenek. Az érettségi Magyarországon egyben felvételi is, ha nincs százalékos eredmény, akkor nem lehet méltányos módon rangsorolni, így akkor azt mondták, hogy az írásbeliket megtartaná a kormány május 4-től.

“Jelenleg nem látunk olyan tényezőt, ami akadályozná azt, hogy meg tudjuk tartani rendesen az érettségit”– hangzott el a március 26-ai kormányinfón.

forrás: https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200416_erettsegi_2020_dontes