Összes tétel

Bevezetés a biológiába

Vízben oldódó vitaminok Vízben oldódó vitaminok A vitaminok az ember és az állatok életfolyamatainak zavartalan fenntartásához szükséges, a táplálékban kis mennyiségben jelenlevő vegyületek, amelyek hiánya az életfolyamatokban zavarokat okoz. A szervezet általában nem tudja előállítani, de ez fajonként nagyon változó. Például a C-vitamint a patkány szervezete elő tudja állítani, az emberé nem. A vitaminok kémiai szempontból nagyon eltérőek. […]
Talaj, mint környezeti tényező Talaj, mint környezeti tényező A talaj kialakulása a földkéreg felszíni rétegeiben történik. A fizikai aprózódást elsősorban a napi hőmérséklet ingadozása illetve az így keletkezett kőzetrepedésekbe beszivárgott víz feszítő ereje okozza. Ez a törmelék nagy felületen érintkezik a környező levegővel és vízzel. E közegben játszódik le a kőzetek kémiai mállása, amelyek során új anyagok keletkeznek. Ezek […]
Semmelweis Fülöp Ignác élete és munkássága Semmelweis Fülöp Ignác élete és munkássága Semmelweis Fülöp Ignác (1818-1865) 1844. július 1-jén szülészmesteri oklevél munkássága összefügg a modern orvostudomány megteremtésével, a szülő nőket megtizedelő fertőzés profilaxisával, a kórházi asepsis-antisepsis megvalósításával előbb Bécsben, Klein professzor mellett, a Szülészeti Klinika I. osztályán dolgozik – megdöbbenti, az intézetben szült nők gyermekágyi láz okozta magas halálozási arány minden […]
Levegő, mint környezeti tényező Levegő, mint környezeti tényező A levegő összetétele, fizikai, kémiai tulajdonságai révén hat az élőlényekre. Összetétele: 78% nitrogén, 21% oxigén, 0.03% széndioxid, vízgőz, nemesgázok, szennyezőanyagok. A széndioxid a fotoszintézis egyik kiindulási anyaga. A zöld növények csökkentik a légkör széndioxid tartalmát. A heterotróf szervezetek légzési folyamataik során viszont széndioxidot termelnek. A széndioxid pótlását biztosítják a talajban élő […]
Környezet és tűrőképesség Környezet és tűrőképesség Azoknak a tényezőknek az összességét, amelyek egy adott helyen az ott élő populációkra, társulásokra ténylegesen hatnak, ökológiai környezetnek nevezzük. A környezeti tényezők nem állandóak, szüntelen változás jellemző rájuk. Változhatnak például az idő múlásával (pl. reggel és délben más a hőmérséklet magassága ill. a fény mennyisége). A környezeti tényezők térbeli változásai is jól […]
Hőmérséklet, mint környezeti tényező Hőmérséklet, mint környezeti tényező A bioszférára jellemző hőmérsékleti viszonyok a napsugárzástól, valamint a földfelszín és a légkör sajátosságaitól függenek. A légkörön áthaladó sugárzás rövidebb hullámhosszú, energiában gazdagabb összetevői elérik a földfelszínt, amely elnyeli ezeket a sugarakat. Az így felmelegedő felszín részben közvetlen hőátadással, részben hosszúhullámú hőkisugárzással a felette elhelyezkedő levegőréteget felmelegíti. A földfelszín hőkisugárzását a […]
Esszenciális tápanyagok Esszenciális tápanyagok Nitrogén- és fehérjeszükséglet: Az energiatermelésben a legfontosabb tápanyagok messzemenően helyettesíthetik egymást. A szénhidrátok, amelyek legtöbbször a kalóriaszükséglet fő részét fedezik, nem nélkülözhetetlenek. A kémiai elemek összanyagcsere mérlegének természetesen egyensúlyban kell lennie. A szén és hidrogén minden tápanyagban van, az oxigén a belélegzett levegőben,a nitrogén pedig túlnyomórészt a fehérjékben található. Nitrogénmérlegnek nevezzük a felvett […]
Az anyagforgalom Az anyagforgalom Az élővilág hosszú evolúciós folyamata során számtalanszor felhasználta már ugyan azt az anyagot. A bioszférában az anyag állandó körforgást végez, miközben különböző változásokon megy át, és különböző formát vesz fel. Az élőlényekbe került kémiai elemek egész sor szervezeten haladnak át, amíg visszajutnak a külvilágba, majd újabb élőlények használják fel, folytatva az anyag körforgását. […]
A víz, mint környezeti tényező A víz, mint környezeti tényező Az élet a tengerben keletkezett. A ma is vízben élő élőlények számára fontos környezeti tényező a víz sűrűsége, hőmérséklete, oldott oxigén és széndioxid tartalma, ionösszetétele és még egyéb más összetevők. A víz sűrűségét például az oldott sótartalma határozza meg. Az édesvizek és a tengerek sűrűsége ezért jelentősen eltér. A vizek […]
A víz hatása az élőlényekre A víz hatása az élőlényekre A vízháztartás szempontjából megkülönböztetünk változó és állandó vízállapotú növényeket. A változó vízállapotú növények vízháztartása függ a környezet vízviszonyaitól. Az ide tartozó növények a kiszáradástűrőek (pl.: zuzmók, moszatok és néhány mohafaj). Az állandó vízállapotú növények egyenletes vízháztartásúak a környezet ingadozó víztartalma mellett is (pl.: harasztok, nyitvatermők, zárvatermők). Ezek a növények milyen […]