A klór tulajdonságai

A periódusos rendszerVII. A csoportjának elemeit gyűjtőnévvel halogén elemeknek nevezzük. Nevüket onnan kapták, hogy az I. és a II. főcsoportel emeivel valamennyien a nátrium-kloridhoz hasonló, sószerű anyagokká egyesülnek (halogén = sóképző). Állítsunk elő klórgázt kálium-permanganát és sósav segítségével! A fejlődő gázt nyitott szájával felfelé tartott üveghengerekben fogjuk fel! (A hengerek megtöltése után tovább fejlődő klórgázt vezessük vízbe.) […]

A periódusos rendszerVII. A csoportjának elemeit gyűjtőnévvel halogén elemeknek nevezzük. Nevüket onnan kapták, hogy az I. és a II. főcsoportel emeivel valamennyien a nátrium-kloridhoz hasonló, sószerű anyagokká egyesülnek (halogén = sóképző).

Kötéstávolság a fluormolekulában
Kötéstávolság a klór molekulában
Kötéstávolság a bróm molekulában
Kötéstávolság a jódmolekulában

Állítsunk elő klórgázt kálium-permanganát és sósav segítségével! A fejlődő gázt nyitott szájával felfelé tartott üveghengerekben fogjuk fel! (A hengerek megtöltése után tovább fejlődő klórgázt vezessük vízbe.) Figyeljük meg a klór fizikai tulajdonságait! Vizsgáljuk meg az elemi brómot és jódot is!

Valamennyi halogénelem jellegzetes, többé-kevésbé szúrós szagú anyag. A halogénelemek néhány fizikai tulajdonságát a következő táblázat mutatja:

Az alacsony olvadáspontok arra utalnak, hogy a kristályban a molekulákat gyenge kötések tartják össze (az erős, elsőrendű kovalens kötés csak a molekulákon belül hat).

molekularácsot összetartó gyenge kötéseket másodrendű kötésnek nevezzük. 

Forrás: