Az aminok

Az aminokban a nitrogénatomegyszeres kovalens kötést létesít a szénatomokkal. Az aminok az ammóniábólszármaztathatók úgy, hogy annak egy vagy több hidrogén atomját szénhidrogéncsoportra cseréljük. Az aminokrendűsége – az alkoholokkal ellentétben – attól függ, hogy hány szénhidrogéncsoport kapcsolódik a nitrogénatomhoz. Az egyszerűbb aminokelnevezésére még mindig elterjedten használják az ún. csoportfunkciós elnevezést, vagyis – az éterekhez hasonlóan – a szénhidrogéncsoportok felsorolásával és az […]

Az aminokban a nitrogénatomegyszeres kovalens kötést létesít a szénatomokkal. Az aminok az ammóniábólszármaztathatók úgy, hogy annak egy vagy több hidrogén atomját szénhidrogéncsoportra cseréljük. Az aminokrendűsége – az alkoholokkal ellentétben – attól függ, hogy hány szénhidrogéncsoport kapcsolódik a nitrogénatomhoz.

Az aminok származtatása

Az egyszerűbb aminokelnevezésére még mindig elterjedten használják az ún. csoportfunkciós elnevezést, vagyis – az éterekhez hasonlóan – a szénhidrogéncsoportok felsorolásával és az -amin szócskával adják meg a vegyület nevét.
Az aminok elnevezése

Az aromás aminok esetében általában a hagyományos neveket használjuk. Ezért a legegyszerűbb egyértékű aromás amin elterjedten használt neve fenilamin, illetve aminobenzol helyett az anilin.

Az aromás aminok
Az aromás aminok

Az azonos moláris tömegű aminok közül a tercier aminok olvadás- és forráspontja a legalacsonyabb, mivel molekuláik között nem alakulhat ki hidrogénkötés. A tercier aminok molekulája az éterekhez hasonlóan csaknem teljesen apoláris.

A kis molekulájú aminok közönséges körülmények között az ammóniára emlékeztető szagú gázok, a valamivel nagyobb molekulatömegűek kellemetlen szagú folyadékok. Az anilin jellegzetes szagú folyadék. A tiszta, folyékony aminok színtelenek, de levegőn, állás közben oxidálódnak, ezért oldatuk lassanként megszínesedik. Az aminok vízoldhatósága – a poláris, hidrogénkötés kialakítására képes aminocsoport miatt – az alkoholokéhoz hasonló. A kis molekulájúak jól oldódnak vízben. A nagyobb molekulák apoláris szénlánca megakadályozza a molekulák beilleszkedését a víz hidrogénkötés-rendszerébe. Az aromás aminok közül már az anilin is alig oldódik vízben.