Az egyjelentésű és többjelentésű és az azonos alakú szavak

Az egyjelentésű és többjelentésű és az azonos alakú szavak A szavaknak van hangalakjuk és ahhoz kapcsolódó jelentésük. Ha kimondjuk, hogy alma, az a szó hangalakja. Mikor kiejtjük az alma szót, rögtön eszünkbe jut az a piros, kerek gyümölcs. Talán még az ízét is fel tudjuk idézni a szánkban. Ez az alma jelentése. Az egyjelentésű szavak […]

Az egyjelentésű és többjelentésű és az azonos alakú szavak

A szavaknak van hangalakjuk és ahhoz kapcsolódó jelentésük. Ha kimondjuk, hogy alma, az a szó hangalakja. Mikor kiejtjük az alma szót, rögtön eszünkbe jut az a piros, kerek gyümölcs. Talán még az ízét is fel tudjuk idézni a szánkban. Ez az alma jelentése.

Az egyjelentésű szavak

Egyjelentésű szónak nevezzük azokat a szavakat, amelyek hangalakjához csakis egyetlen jelentés társul. Például ha azt mondjuk, hogy könyv, akkor nem jut eszünkbe más, mint a téglalap alakú tárgy, amelyben lapok és betűk sorakoznak.

 

Ha azt mondjuk, hogy számítógép, akkor a képernyő és a billentyűzet jut eszünkbe, mert csak ez az egy jelentés társul a hangalakjához.


A többjelentésű szavak

Többjelentésű szón azokat a szavakat értjük, amelyeknek a hangalakjához két vagy akár több jelentés is társul. Ez azonban nem az egyetlen ismertetőjele a többjelentésű szavaknak.

Többjelentésű szó például a zebra. Egyrészt a fekete-fehér csíkos állatot  jelenti, másrészt pedig az úttesten található fehér csíkokat, amelyek azt jelzik, hogy hol van a gyalogátkelőhely.

 

A két jelentés között egy kapcsolatot fedezhetünk fel. Ugyanis a zebrán mint állaton is megtalálhatók a fehér és fekete csíkok, és a zebrán mint gyalogátkelőhelyen is.
Tehát a többjelentésű szavak másik ismertetőjele az, hogy a szó különböző jelentései között valamilyen összefüggés található.

Többjelentésű szó még például a levél, ami egyrészt a fák lombjain lévő zöld növényt jelenti , másrészt pedig a postás által hozott levelet. A jelentésbeli kapcsolat tehát itt is jelen van.

 

További példák többjelentésű szavakra:

körte: Ez a szó azért többjelentésű, mert egyrészt eszünkbe jut róla a sárga gyümölcs, másrészt pedig a világításra használt eszköz, amit a lámpába kell csavarni. A két szó jelentése között kapcsolat van, hiszen a világító tárgynak ugyanolyan alakja van, mint a gyümölcsnek.

daru: Ez is egy többjelentésű szó, ugyanis eszünkbe juthat róla a madár, amit darunak hívunk, de eszünkbe juthat a másik jelentése is, azaz a magas gép, amit általában építkezésekhez szoktak használni. A két jelentés között az a kapcsolat, hogy