A foszfor fizikai tulajdonságai

A vörös foszfor szilárd anyag. A vörös foszforos üvegben általában sűrű, viszkózus folyadék figyelhető meg a szilárd anyag fölött. Az ún. sárga vagy fehér foszfort – amely szintén szilárd halmazállapotú – csak víz alatt szabad megfigyelni, mert a levegővel kémiai reakcióba lép. A foszfor a nitrogén alatt helyezkedik el a periódusos rendszerben. A sárga és […]

A vörös foszfor szilárd anyag. A vörös foszforos üvegben általában sűrű, viszkózus folyadék figyelhető meg a szilárd anyag fölött. Az ún. sárga vagy fehér foszfort – amely szintén szilárd halmazállapotú – csak víz alatt szabad megfigyelni, mert a levegővel kémiai reakcióba lép.

A foszfor a nitrogén alatt helyezkedik el a periódusos rendszerben.

A sárga és a vörös foszfor
A sárga és a vörös foszfor

sárgafoszfor P4 összegképletű molekulája tetraéderes elrendeződésű. A metánnal ellentétben azonban nincs atom a tetraéder közepén, és így a kötésszögek sem 109,5°-osak.

A sárga foszfor molekulája
A sárga foszfor molekulája

vörösfoszforban sokkal több foszforatom kapcsolódik össze kovalens kötéssel, így a gyémánthoz inkább hasonló, atomrácsszerű (ún. rétegrácsos) kristály alakul ki.

Figyeld meg a tanárod által bemutatott kísérletet!

Kíséreljünk meg kevés vörös foszfort vízben, illetve külön-külön fehér és vörös foszfort szén-diszulfidban oldani.

A vörös foszfor sem vízben, sem szén-diszulfidban nem oldódik. A fehér foszfor jól oldódik szén-diszulfidban.

A vörös foszfornak – az atomrácshoz közel álló szerkezetéből következően – nincs oldószere. A fehér foszfor vízben nem oldódik – ezért tárolhatják víz alatt -, a zsíroldó szerek viszont jól oldják. Különösen jól oldódik a rothadó retekre emlékeztető szagú (egyébként erősen mérgező) szén-diszulfidban (CS2).

A vörös foszfornak – oldhatatlanságából adódóan – nincs élettani hatása, a fehér foszfor viszont súlyosan mérgező, veszélyes elem. A bőr zsírtartalmában is oldódik, így érintése esetén a bőrön keresztül felszívódva is halált okozhat.

Forrás: http://hirmagazin.sulinet.hu/hu