A kalcium és a magnézium

A II. A csoport fémjei az alkáliföldfémek. Reakciókészségük jóval kisebb az alkálifémekénél, de ezek többsége is reakcióba lép a vízzel, és lúgos oldat keletkezik. E fémek vegyületei között hegységalkotók is előfordulnak, erre utal nevük is (alkáliföldfém). Égessünk magnéziumszalagot, illetve kalciumot! Figyeljük meg a reakciókat! Az alkáliföldfémek – az alkálifémekhez hasonlóan – heves reakcióban reagálnak a […]

A II. A csoport fémjei az alkáliföldfémek. Reakciókészségük jóval kisebb az alkálifémekénél, de ezek többsége is reakcióba lép a vízzel, és lúgos oldat keletkezik. E fémek vegyületei között hegységalkotók is előfordulnak, erre utal nevük is (alkáliföldfém).

Égessünk magnéziumszalagot, illetve kalciumot! Figyeljük meg a reakciókat!

Az alkáliföldfémek – az alkálifémekhez hasonlóan – heves reakcióban reagálnak a nemfémes elemekkel. A levegőn meggyújtva a magnézium vakító fehér, a kalcium– jellemző lángfestésének megfelelően – téglavörös színű lánggal oxiddá ég el. A képződő vegyületek fehérek.

Magnézium
Magnézium
Kalcium
Kalcium

A magnézium hosszú ideig eltartható szabad levegőn is. Felületét összefüggő védő oxidréteg borítja, amely megvédi a korróziótól. A kalcium lassanként teljesen eloxidálódik. Ennek lassítására zárt üvegben tárolják.

Az alkáliföldfémek közül egyedül a báriumot kell petróleum alatt tartani.

Öntsünk desztillált vizet két kémcsőbe, majd cseppentsünk mindkettőbe fenolftaleinoldatot! Dobjunk az egyik kémcsőbe kis darab magnéziumszalagot vagy -forgácsot, a másikba egy szem kalciumot! Figyeljük meg a változásokat! Szükség esetén alkalmazzunk melegítést!

Az alkáliföldfémek reakcióba lépnek a vízzel. A kalcium a víznél nagyobb sűrűségű, ezért kezdetben a víz alá süllyed. A képződő hidrogéngáz gyakran felemeli a víz színére.

A kalcium reakciója vízzel

A magnézium szobahőmérsékletű vízzel csak nagyon lassan