A nitrogén tulajdonságai és jelentősége

Az elemi állapotú nitrogén a levegő legnagyobb arányban (78 térfogatszázalékban) előforduló komponense. A nitrogénatom 7 protont, 7 elektront tartalmaz. Izotópjai közül a legnagyobb arányban a 7 neutront tartalmazó 14N fordul elő, így a nitrogén relatív atomtömege: Ar(N) = 14. A nitrogénatomok sugara az oxigénhez hasonló, annál valamivel nagyobb. A nitrogéngázt kétatomos molekulák (N2) alkotják. A molekulán belüli […]

Az elemi állapotú nitrogén a levegő legnagyobb arányban (78 térfogatszázalékban) előforduló komponense.

A nitrogénatom 7 protont, 7 elektront tartalmaz. Izotópjai közül a legnagyobb arányban a 7 neutront tartalmazó 14N fordul elő, így a nitrogén relatív atomtömege: Ar(N) = 14. A nitrogénatomok sugara az oxigénhez hasonló, annál valamivel nagyobb.

A nitrogéngázt kétatomos molekulák (N2) alkotják. A molekulán belüli kötési energia még az oxigénéhez képest is jóval nagyobb.

Ez azzal magyarázható, hogy a kétatomos nitrogénmolekulában – a vegyértékek korábbiakban megállapított számával összhangban – három elektronpár hoz létre kémiai kötést.

A nitrogénmolekula kovalens kötésének energiaviszonyai
A nitrogénmolekula kovalens kötésének energiaviszonyai
A nitrogéngázt kétatomos molekulák alkotják
A nitrogéngázt kétatomos molekulák alkotják

Az egyik elektronpár helye – a hidrogénmolekulához hasonlóan – a két atommagot összekötő tengely mentén elhelyezkedő σ-kötés. A másik két elektronpár mozgástere az oxigén π-kötéséhez hasonló, s e két kötés szimmetriasíkja egymásra merőleges.

A nitrogénmolekula kötései
A nitrogénmolekula kötései
Forrás:http://hirmagazin.sulinet.hu/hu