A szén kémiai tulajdonságai

A szén bármely módosulata – így elvileg a gyémánt és a grafit is – elégethető. Tökéletes égése során szén-dioxid keletkezik. Az erősen exoterm folyamat miatt a szenet fűtésre használják. Ha a széntüzelésű kályha kéménye nem jól szelel, azaz nem kerül elég levegő az égési térbe, akkor a felhevült szén a szén-dioxiddal lép reakcióba, miközben szén-monoxid keletkezik. A […]

A szén bármely módosulata – így elvileg a gyémánt és a grafit is – elégethető. Tökéletes égése során szén-dioxid keletkezik.

Az erősen exoterm folyamat miatt a szenet fűtésre használják.

A szén tökéletes égése

Ha a széntüzelésű kályha kéménye nem jól szelel, azaz nem kerül elég levegő az égési térbe, akkor a felhevült szén a szén-dioxiddal lép reakcióba, miközben szén-monoxid keletkezik.

A szén tehát magas hőmérsékleten képes a szén-dioxidból oxigént elvonni, azaz redukálni azt. Ez a folyamat endoterm, vagyis csökkenti a kályha melegítő hatását.

A szén égése kevés levegővel

A szén-monoxid már kis töménységben is fulladásos halált okoz. Ennek magyarázata az, hogy a szén-monoxid molekulája az oxigénnél 200-szor erősebben kötődik a vérünk oxigénszállító festékéhez, és így könnyen kiszorítja onnan az oxigént.

A szén redukálóhatását különböző fém-oxidokra is kifejtheti. Ezen alapul sok fém, például a vas ipari előállítása is.

Fémoxidok redukciója szénnel
Forrás:http://hirmagazin.sulinet.hu/hu