A vas és az alumínium összehasonlítása

Az alumínium ezüstszürke, jól megmunkálható könnyűfém. Kis sűrűsége miatt ötvözeteit repülőgépek, hajók gyártására használják. Jó megmunkálhatósága miatt vékony lemezek, fóliák készítésére alkalmas. Olvadáspontja nem túl magas, de egységnyi tömegű fém felmelegítéséhez igen nagy mennyiségű hőt kell betáplálni (nagy a fajhője), ezért nehezen olvasztható meg. Az elektromos áramot nagyjából fele olyan jól vezeti, mint a réz. A vas sötétszürke, magas […]

Az alumínium ezüstszürke, jól megmunkálható könnyűfém. Kis sűrűsége miatt ötvözeteit repülőgépek, hajók gyártására használják. Jó megmunkálhatósága miatt vékony lemezek, fóliák készítésére alkalmas. Olvadáspontja nem túl magas, de egységnyi tömegű fém felmelegítéséhez igen nagy mennyiségű hőt kell betáplálni (nagy a fajhője), ezért nehezen olvasztható meg. Az elektromos áramot nagyjából fele olyan jól vezeti, mint a réz.

Az alumínium felhasználása

vas sötétszürke, magas olvadáspontú nehézfém. A vasgyártás során képződő nyersvas viszonylag sok (3-4 tömeg%) szenet tartalmazó, törékeny, rideg ötvözet, amelyet csak öntöttvasként hasznosítanak, nagyméretű vastárgyak, gépek készítésére. Az acélgyártás során a nyersvas széntartalmát csökkentik, és így jutnak el a sokkal szívósabb, ellenállóbb acélhoz. A vas csak izzó állapotban munkálható meg jól. A vascsoport elemeinek (Fe, Co, Ni) különleges tulajdonsága, hogy mágnesezhetők, és mágnesességük tartósan megmarad. Ezt a jelenséget – a vasról – ferromágnesességneknevezték el.

Öntöttvas kályha
Öntöttvas kályha
Az acél felhasználása
Az acél felhasználása
A vas és az alumínium összehasonlítása
Forrás:http://hirmagazin.sulinet.hu/hu