Vízben oldódó vitaminok

Vízben oldódó vitaminok A vitaminok az ember és az állatok életfolyamatainak zavartalan fenntartásához szükséges, a táplálékban kis mennyiségben jelenlevő vegyületek, amelyek hiánya az életfolyamatokban zavarokat okoz. A szervezet általában nem tudja előállítani, de ez fajonként nagyon változó. Például a C-vitamint a patkány szervezete elő tudja állítani, az emberé nem. A vitaminok kémiai szempontból nagyon eltérőek. […]

Vízben oldódó vitaminok

A vitaminok az ember és az állatok életfolyamatainak zavartalan fenntartásához szükséges, a táplálékban kis mennyiségben jelenlevő vegyületek, amelyek hiánya az életfolyamatokban zavarokat okoz. A szervezet általában nem tudja előállítani, de ez fajonként nagyon változó. Például a C-vitamint a patkány szervezete elő tudja állítani, az emberé nem.

A vitaminok kémiai szempontból nagyon eltérőek. Kezdetben nitrogéntartalmú anyagoknak tartották őket, később azonban kiderült ,hogy csak kevés amin van köztük. Ha a táplálék valamely vitamint a szükségesnél kisebb mennyiségben tartalmaz, jellemző kóros tünetek jelentkeznek: vitaminszegénység (hipovitaminózis), illetve vitaminhiány (avitaminózis). A különböző vitaminok bizonyos táplálékféleségekben együttesen fordulnak elő, ezért az egyoldalú táplálkozás esetében jelentkező kóros állapot gyakran több vitamin egyidejű hiányának következménye. A vitaminhiány tüneteinek megszüntetésére a táplálék kiegészítésére vitaminkészítményeket használnak, melyek egy vagy több vitaminból a napi szükséglet többszörösét is tartalmazhatják.

  1. vitaminok ugyanolyan esszenciális tápanyag-alkotórészek, mint az esszenciális aminosavak. Fogalma a tudománytörténelem folyamán erősen átalakult. Hofmeister definíciója, amely szerint „az állat és növényvilágban elterjedt, a táplálékban csak kis mennyiségben jelenlevő anyagok, amelyek a növekedéshez és az állati szervezet fennmaradásához nélkülözhetetlenek”, még ma is érvényes, azonban ezt igen különbözőféleképpen értelmezik. Ha kezdetben úgy is gondolták, hogy csak egy vitamin van, később már listát kellett vezetni róluk. A tisztán előállított vitaminok kémiai szempontból különböző vegyületcsoportba tartozónak bizonyultak. Az a meghatározás, hogy „állati szervezetben” nem szintetizálódnak, tévesnek bizonyult, és megfelelő körülhatárolással (melyik vitamin és milyen állatfaj) kiegészítésre szorult. Egy ideig még az a vélemény is uralkodott, hogy a vitaminok és a hormonok közt nem lehet különbséget tenni. Lényegét tekintve azonban mindkét hatóanyagcsoport különböző: a hormonok szabályzó anyagok és a mirigyek meghatározott mennyiségben ürítik őket. A vitaminok mint járulékos tápanyagok, nem lehetnek szabályzó anyagok, mert a táplálkozással történő bevitelük gyakorlatilag nem szabályozható.

A szervezet csak a zsírban oldódó vitaminokat tudja raktározni, ebből következik, hogy túladagolásuk káros lehet. A vízben oldódó vitaminokat naponta pótolni kell.

Vízben oldódó vitaminok például:

  • Tiamin